Så blev Mickelbacken en förebild för landets hemmabackar
Med ett starkt ideellt engagemang, fokus på rörelseglädje och en unik skicrossbana blev Mickelbacken i Gällö utsedd till ”Årets Hemmabacke 2024” under SLAOs årsmöte i oktober. Med hjälp av ideella krafter har backen skapat en livfull mötesplats som skapar rörelseglädje för lokala barn och ungdomar.
Tidigare i höstas tilldelades Mickelbacken i Gällö, en anläggning som drivs med hjärta och ideella krafter, den prestigefyllda utmärkelsen "Årets Hemmabacke 2024" av Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO). Med deras starka fokus på rörelseglädje, inkludering, och en imponerande utveckling inom skicross har backen blivit en förebild för vad en lokal skidanläggning kan åstadkomma.
– Det här priset betyder jättemycket för oss. Det är ett kvitto på all den ideella tid, energi och engagemang som finns i byggnaden, säger Kalle Persson, ordförande i Gällö SK som driver Mickelbacken.
En mötesplats för rörelseglädje
Mickelbacken är inte bara en plats för skidåkning – den fungerar som en samlingspunkt för lokalsamhället eftersom de flest som åker i Mickelbacken är barn och ungdomar från bygden.
– Hos oss är backen som en fritidsgård, det är där man träffar sina kompisar och åker och har roligt, säger Kalle Persson och fortsätter:
– Vårt fokus ligger på rörelseglädje och att inkludera så många som möjligt. Vi driver inte verksamheten utifrån kommersiella grunder. Utan vi driver den för att så många som möjligt ska hitta till rörelseglädje under vinterhalvåret då man ser att fler och fler blir allt mer stillasittande, och det vill vi motverka.
”På glesbygden får man producera sin tillvaro själv”
Driften av Mickelbacken är helt ideell och engagerar årligen omkring 120 personer i olika roller – från snöläggning till skiduthyrning och caféverksamhet. Gällö SK har ansvarat för backen sedan 1980-talet och byggt upp en stark tradition av ideellt arbete.
– Som förälder i en glesbygd känner nog många igen sig i att om man som förälder inte engagerar sig, då finns det inget att göra för barnen. På glesbygden får man producera sin tillvaro själv, säger Kalle Persson.
Att anläggningens och klubbens ideella arbete nu uppmärksammas av SLAO betyder mycket för hela bygden.
– Diplomet hänger redan i värmestugan så att alla kan se det, säger Kalle Persson.
Skicross i världsklass – från idé till verklighet
En stor del av Mickelbackens framgångar tillskrivs den nya skicrossbanan, byggd i nära samarbete med Svenska Skidförbundet, RF-SISU, kommunen och flera andra aktörer. På bara fyra år har anläggningen gått från att vara nybörjare inom skicross till att arrangera SM och internationella tävlingar, som lockade både unga talanger och världseliten i april 2024.
– För fyra år sedan stod vi i ett läge där vi hade en idé och vi hade en skidbacke, men ingen kunskap. Vi var nybörjare ut i fingerspetsarna men vi lyckades tack vare hjälp från de som har gjort det förr, säger Kalle Persson.
Även under utvecklingen och byggnationen av skicrossbanan har ideella insatser varit avgörande, något som skapat positiva effekter för hela bygden. Arrangemang som SM i skicross har genererat intäkter genom ökat boende och handel, samtidigt som de sätter Mickelbacken och Gällö på kartan.
Utmaningar och framtidsdrömmar
Trots Mickelbackens framgångar finns utmaningar som i dagsläget sätter stopp för ”Årets Hemmabacke 2024” att drömma ännu större.
– Vi har ett bisarrt gammalt snöläggningssystem och det begränsar oss. Vi har fått frågan från landslag runt om i världen om de får lov att förlägga sina träningsläger hos oss, och där måste vi säga nej för att vi inte kan producera den mängd konstsnö som behövs för att öppna anläggningen i december, förutsättningarna finns, säger Kalle Persson.
Det gamla snöläggningssystemet sätter inte bara stopp för att välkomna världseliten utan hindrar även anläggningen att bygga en Funpark till de lokala ungdomarna i backen.
– Det hade varit en dröm om vi kunde få till ett bättre system, då skulle vi kunna utveckla verksamheten ännu mer med exempelvis en Funpark, det kan vi inte riktigt nu, säger Kalle Persson.
Trots utmaningarna är Mickelbacken, med sitt fokus på rörelseglädje och gemenskap, ett lysande exempel på hur hemmabackar runt om landet kan skapa mervärde för både individer och samhälle.
2024-11-20
2024-11-20
Clara Sjölund, SSF
Kort information om Mickelbacken
Plats: Gälllö (en dryg halvtimmes bilfärd från Östersund, i direkt anslutning till E14)
Liftar: 2 st
Nedfarter: 6 st
Webbplats: gallosk.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.