Smålands Skidförbund

Rapport Kalle Anka Cup 2013

I torsdags, den 14:e februari åkte 13 åkare och 6 ledare från Småland med Sveg som mål. Kalle Anka Cup skulle avgöras under helgen!

Uppresan gick bra. Det var god stämning i bussen och vår fantastiske chaufför, Mats, körde upp oss utan problem och erbjöd sig även att köra oss vart vi ville under helgen. Stort tack till honom! När vi kom upp installerade vi oss i den skolsal vi blivit tilldelade och fixade diverse saker som var nödvändiga. Våra vallare, Mikael Gustafsson, Lars Ribbholm, Håkan Johansson och Janne Johansson skyndade iväg till vallaboden för att för första gången under helgen valla smålandsåkarnas skidor.

Tidigt på fredagmorgon bar det av upp mot stadion för att testa skidorna och vi märkte snabbt att vallarna även i år lyckats mycket bra! När alla skidtester var klara, drog vi ner till skolan igen för att äta och vila inför eftermiddagens distans!

Först ut var H 14 och Elias Andersson. Han körde fantastiskt bra och gick in som 15:e åkare. En fantastisk insatts! Vi hade två till åkare bland de första 30, nämligen Leo Johansson och Andreas Gustafsson! I D 14 var Småland representerat med två åkare, Sanna Lindström och Matilda Karlsson de körde båda två bra i en tuff klass och hamnade på en 69:e respektive 72:a plats!

Axel Svensson, H14

I H 13 var Harald Eklöf första smålänning att starta! Han körde bra och kom in på en 65:e plats! Snabbaste smålänningen i H 13 var Filip Rosjö som slutade som 12:a. Grymt bra kört! Axel Ribbholm och Alfons Stensson körde också väldigt bra. De missade topp 30 med endast ett par sekunder! Kim Åleheim som under tävlingen fick problem med fästet körde in på en 45:e plats, vilket är imponerade med tanke på den kuperade bana som tävlades på!

I D 14 representerade Hanna Abrahamsson Smålands färger. Och det gjorde hon med bravur! Hon körde hårt hela vägen och gick in som 34:e tjej! Bra!

När tävlingarna var slut tog Smålands ansvariga ledare, Johanna och Kristoffer med sig truppen ner till skolan för middag och senare invigning. Invigningen bestod som vanligt av det klassiska fackeltåget, uppträdanden och tal.

Fackeltåget

Lördagen bjöd på två tävlingar. Den försa var en individuell sprint på 600 meter. Liksom igår var H 14 först ut. Även idag visade Elias hur det skulle gå till och körde till sig en 20:nde plats, 10 sekunder från 1:an! Det var en otroligt jämn strid mellan åkarna! Andreas var 32:a, Leo 41:a, Albin Johansson 58:a och Axel Svensson 63:a. Det skiljde bara ca 20 sekunder mellan smålandåkarna och 45 sekunder från första till sista plats.

Andreas Gustafsson, H14

Det var lika jämt i D 14 där Matilda denna gång var snabbaste smålandsåkare, 39 sekunder från förstaplatsen. Sanna var 45 sekunder från första. Det var alltså otroligt jämt och fullt av fart i banan!

En fortsatt jämn tävling var det när H 13 startade. Filip lyckades åter igen bli bäste smålänning med sin 17:e plats 9 sekunder från vinnaren! Alfons lyckades klämma in sig på topp 30. Axel R blev 49:a Kim 59:a och Harald 73:a. Mellan dem skiljde det bara ca 15 sekunder så det var jämt!

Kim Åleheim i Saxbacken

Hanna Abrahamsson skulle kört i D 13, men hade feber och hosta på morgonen och vi tvingades ta det tråkiga beslutet att hon fick avstå sprinten.

Efter sprint, lunch och lite vila var det tvälingsdax igen! Denna gång ski-cross. Tävlingen där allt kan hända! Hela smålandslaget körde på bra! Vissa var erfarna ski-cross åkare, andra körde för första gången, men gjorde ändå en enastående insats i solskenet! Hanna som kände sig bättre och inte längre hade feber fick sin revansch när hon körde in som nummer 29! Bästa smålänningarna blev Elias och Leo som kom på delad 21:a plats, och Alfons som dundrade på otroligt smidigt genom alla hinder och blev nummer 19! En fantastisk prestation. Bra jobbat allihop!

Ski-cross banan i solskenet

Efter tävlingarna var det kamratmiddag i folkets hus där det bjöds på mat, tävlingar och prisutdelning! En rolig kväll med mycket skratt, både med och åt varandra!

Albin och Harald tävlar!

Söndag innebär stafetter. Vi ställde upp med ett smålandslag i långa stafetten. De kämpade väl och hamnade på en 30:e plats. Resterande smålandsåkare fick ställa upp i mixlag med åkare från andra distrikt, där de drog ihop viktiga poäng till småland!

Tävlingarna avslutades med Lagledarstafetten där Kristoffer och Lasse ställde upp. Iförda tighta dräkter och eldsflammor i ögonen krigades det hårt i ski-cross banan. Smålandsungdomarna skrek sig hesa under kvartsfinalen, men tyvärr blev det ingen final i år. Vann gjorde Dalarna som hade med sig USM-vinnaren i sprint.

Efter tävlingarna väntade en lång resa hem. Men lagandan var på topp och Mats körde bussen hem utan problem. Med glatt humör går resan bra och vi var hemma rund midnatt, trötta, slitna men glada!

Tack alla fantastiska ungdomar som gjort helgen till en otroligt rolig upplevelse! Och tack vallare och ledare som fått allt att fungera! Nu blickar vi framåt mot alla kvarvarande tävlingar och resten av året!